Koster Swimrun 2016 – ett suveränt swimrunevent

 

Snart start på Koster Swimrun 2.0. Nervös, spänd och förväntansfull för att snart hoppa i vattnet från lastfartyget och simma in mot stranden på Nordkoster. Kommer det bli trångt, hetsigt, bökigt, kallt – många frågor? Vi beslutar oss för att skippa linan i starten för att undvika onödigt trassel. Att invänta starten är en pärs – vad har jag nu gett mig in på? Samma tvivel varje gång, men så fort starten går vet du att det här är helt rätt! Det är det här du älskar – utmaningen och Swimrun – den kombinationen! Vilken befrielse att äntligen få hoppa igång ett nytt swimrunäventyr med Sanna.  Väljer att stå långt fram till höger. Hoppet och första simningen går supersmidigt, utan krångel.

img_1343
Förväntansfulla. Fotograf: Rune Milestad

Stor publik och underbar stämning vid uppgången från vattnet på Nordkoster.  Framför oss en första löpsträcka på 4,7 km – den är efterlängtad. Nu gäller det bara att hitta bra flyt. Det är lättare sagt än gjort! Det blir snabbt brant uppför mot Fyren och den högsta punkten på Nordkoster. Glömmer att hjärtat bankar febrilt när vi befinner oss på toppen och blickar ut över en storslagen vy mot horisonten! Galet vackert!

Efter fjärde simningen flyter det på. Kan slappna av! Nu är det bara att tuffa på. Vi är grymt snabba upp ur vattnet och kommer igång med löpningen fort efter varje sim. Den tuffa tekniska och obanade löpningen passar oss perfekt. Det tackar vi somrarna på Västra Hagen för. Flera gånger påminner vi varandra om hur enastående vackert det är här ute! Bestämmer mig att hit vill jag ta med hela min familjen! Det klara saltvattnet glittrar i höstsolen är en fröjd att simma i, behaglig temperatur på 16 grader.  En och annan manet syns men långt under oss. Solen rakt i ansiktet är härligt men gör navigeringen extra svår. Det är näst intill omöjligt att se var du ska simma. Starka strömmar på vissa simsträckor gör också sitt till.  Viktigt att titta upp ofta så att den rätta kursen bibehålls.

Längs banan sluter varenda Kosterbo upp och hejar. Många hjälper också till som funktionärer vid vätskekontroller, vid simningar och på vattnet. Otroligt vilket fint stöd! En glad  överraskning är att när mannen som spelar dragspel dyker upp, så oväntat där ute på ön!  Smilbanden töjs ut rejält!

Sanna och jag, ett herrlag och ett mixlag följs åt i stort sett hela racet. Herrarna, som visar sig heta Jim och Fredrik, fick extra fart under fötterna på sista långa löpningen och drar iväg. Mixlaget lyckas vi plocka på sista långa simningen. Det känns gött! Den sista löpningen mot mål går som en dans! Att springa i mål är det bästa som finns! Total lycka och alltid en känsla av att du är en vinnare! I målet välkomnas vi av Michaela och Petter med kram och medalj. Ännu mer kramar och eftersnack med våra medtävlare. Nu smakar det sjukt gott med varm fisksoppa i solskenet framför Hotel Koster. Börjar bli kall. Lyx att ta av våtdräkten och kliva ner i den vedeldade badtunnan med 37-gradig vatten. Där sitter vi lätt i två timmar – bara njuter och umgås!

img_1332
Solsken i blicken! Fotograf: Simon Börjesson

2xwsestman slutar på en tredje plats i damklassen och 16e lag totalt. Vilket är klart godkänt! Koster Swimrun är mycket mer än en swimruntävling och en prestation! Det är en totalupplevelse i dagarna tre – ett evenemang i världsklass –  ett äventyr som du är en del av och bidrar till tillsammans med underbara och härliga människor – deltagare, arrangörer, funktionärer och öbor. Värme, gemenskap, kärleken till Swimrun och naturen står över allt! 

Tack till Michaela, Petter, Michael och Mats samt alla på Koster som fixat allt på ett magnifikt sätt!

img_1361
Glädjeskutt! Fotograf: Koster Swimrun 2016

Publicerat av Elisabet Pärsdotter Westman

Personlig tränare, coach och specialist på uthållighetsidrotter och träningsinspiratör i egna träningsföretaget plusPT.